Aquest projecte, que duu per nom «Anàlisi dels nous models circulars en torn als RCD i validació a través de una fase de experimentació en obra» busca trobar solucions innovadores, a través de models de negoci circulars, per aconseguir nivells òptims de reutilització i reciclatge d’aquests residus.
Hi han participat diversos agents clau de l’ecosistema del sector de la construcció a Catalunya, com proveïdors de materials i productes, empreses constructores, centres de coneixement i innovació, gestors de residus o l’Administració. L’objectiu final: ser l’estímul de noves iniciatives circulars.
Tallers de cocreació
La iniciativa s’ha vehiculat a través de la posada en marxa dos tallers participatius amb agents clau del sector, per treure’n nous models de negoci circulars. Inèdit ha estat el responsable de dissenyar i dinamitzar ambdós tallers, que han tingut lloc al febrer i a l’abril.
Durant el primer taller, els participants van analitzar l’estat actual del sector, van revisar bones pràctiques i van identificar possibles noves iniciatives. En resum, aquestes van ser algunes de les reflexions principals:
- Els residus que estan ben segregats i caracteritzats en origen es poden recuperar més fàcilment.
- És necessari identificar les palanques econòmiques que impulsen la transformació de la indústria i incentiven la demanda de materials recuperats.
- Per implementar iniciatives circulars al sector, és fonamental conèixer l’ecosistema d’actors i identificar els agents de la cadena de valor que són receptius i proactius en matèria de circularitat.
- Hi ha un gran desconeixement i poca fiscalització de les obligacions legals del sector en matèria de circularitat.
- Perquè el sector sigui més circular, l’Administració s’ha de posicionar com a facilitadora del canvi.
En quant al segon taller, aquest es va centrar en el potencial de reciclatge de la llana de roca, el guix laminat i els plàstics L’aprofitament d’aquests materials en el context de la construcció continua sent molt baix: només es recicla un 10% del guix i un 2% de la llana de roca. En contrast, materials com el formigó o els metalls superen el 70% de reciclatge.
Amb aquest propòsit, en el segon taller van participar empreses proveïdores de llana de roca, guix laminat i plàstics, amb l’objectiu d’implicar-les a la recepció d’aquests materials un cop recuperats. Un dels reptes clau del projecte és dissenyar un ‘take-back system’ que permeti als mateixos proveïdors recollir aquests materials directament des de l’obra.
El pas següent serà dissenyar una fase d’experimentació, en la qual es provaran, validaran i analitzaran en obres reals algunes de les estratègies o models de negoci circulars que s’hagin proposat i definit en els tallers participatius.
Aquest projecte està finançat per la convocatòria de projectes IRC d’ACCIÓ. A més, està coordinat pel CREC i, a part d’inèdit, compta amb la participació d’Eco Intelligent Growth, S.L. i el CGM – Centre de Gestió Mediambiental (CGM), així com amb la col·laboració de CELSA GROUP, ALIER, Blue Room Innovation i THEKER Robotics.
Una necessitat real del sector
El sector de la construcció és el que més residus genera: el 40% dels residus a Europa i el 29,8% a Espanya. A Catalunya, el 2023 es van generar més de set milions de tones de residus. Aquests inclouen materials com formigó, maons, guix, fusta, vidre, metalls, plàstic, dissolvents, amiant i terres excavades, i la majoria acaben en abocadors o són incinerats. Per això, és necessari trobar solucions innovadores per minimitzar i fomentar la reutilització i el reciclatge dels residus de construcció i demolició (RCD).