Vés al contingut

El Clúster de Residus de Catalunya, juntament amb el CEEC, analitzen solucions en economia circular per a la descarbonització de la indústria

· Més d’una seixantena de professionals es reuneixen a Barcelona Circular per abordar la descarbonització del sector dels residus i la circularitat dels actius energètics.

· Empreses com CATOR, FCC Mediombiente, Molins i Tandem HSE, exposen bones pràctiques per reduir emissions, tot reclamant més incentius fiscals a l’administració.

· Les administracions catalanes alerten de la manca d’instal·lacions per gestionar residus de renovables, i demanen criteris clars per a la circularitat dels residus energètics.

El Clúster de Residus de Catalunya (CREC) i el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) han organitzat aquest matí una jornada interclúster centrada en abordar la descarbonització del sector dels residus així com la circularitat dels residus vinculats a la transició energètica. La jornada, que ha aplegat més de mig centenar de persones a la seu de Barcelona Circular, ha permès connectar tots dos ecosistemes i avaluar els reptes i oportunitats que ofereix l’economia circular al sector energètic i industrial.

La sessió ha començat amb una ponència per part de la directora d’Innovació i persones de WATTEGA, Esther Izquierdo, qui ha demanat a tots els agents implicats en la cadena de valor de l’energia avançar en l’estratègia de circularitat dels recursos derivats de la transició energètica. “Ja no serveix pensar amb el seu ús i benefici immediat sinó pensar en què farem amb aquests recursos al final de la seva vida útil.”, ha afirmat Izquierdo, tot fent èmfasi en el paper de la circularitat per assolir la neutralitat climàtica el 2050. La representant de WATTEGA també ha parlat sobre el paper de la circularitat lligada a la reindustrialització de Catalunya en el marc de la nova estratègia industrial europea.

Tot seguit, ha tingut lloc la taula rodona moderada pel director gerent del CEEC, Francesc Ribera, al voltant dels reptes i oportunitats de la descarbonització en el sector dels residus. En aquesta taula hi ha participat el Director d’Economia Circular de CATOR, Lluís Gimeno, el Responsable del departament d’Energia i Sostenibilitat de Tandem HSE, Pol Carreras, el Responsable d’Energia, Manteniment i Neteja d’Edificis de FCC Mediombiente, Daniel Sanz, i el Responsable d’Innovació estratègica i Desenvolupament de negoci de MOLINS, Manel Guillem.

Tots ells han coincidit a assenyalar els canvis normatius i la competitivitat del mercat com els principals motors de transformació de la indústria en clau de descarbonització. També han fet un repàs a algunes de les solucions que s’estan implementant a nivell industrial per avançar en la descarbonització i reduir emissions, tot demanant a l’administració proporcionar més incentius econòmics, com ara deduccions fiscals, per a les empreses que aportin solucions per reduir la seva petjada de carboni.

Després d’aquesta primera taula, la jornada ha continuat amb una segona dedicada a tractar la circularitat en la transició energètica, moderada per la

clúster manager de Clúster de Residus de Catalunya, Carmen López-Quintana, i amb la participació de la directora de l’ICAEN, Anna Camp, la directora de l’Àrea d’Economia Circular de l’Agència de Residus de Catalunya, Pilar Chiva, i el responsable de Projectes estratègics en la Direcció General d’Indústria, Albert Ballbé.

Els ponents han abordat el repte que suposa la gestió dels residus lligats a l’augment de les instal·lacions d’energies renovables al territori. “No tenim instal·lacions suficients per assumir la gestió dels residus que es generaran en els pròxims anys”, ha alertat Chiva, qui ha deixat clar que cal tenir “capacitat pròpia” per evitar que aquests recursos acabin marxant fora. Per la seva banda, la directora de l’ICAEN ha demanat ser “més ambiciosos” i definir els criteris per gestionar els actius de la transició energètica, tot recordant que, malgrat que la legislació ja contempla restituir els terrenys de generació a l’estat original, “amb tot allò que se’n va no s’està fent res”. Finalment, Ballbé ha subratllat la necessitat de tenir una “visió clara” de cap a on volem anar, posant com a exemple les directrius en la gestió dels parcs fotovoltaics que tenen com a objectiu fixat la descarbonització de la indústria.

La jornada ha posat el punt i final amb la intervenció de la presidenta del CREC, Elisabet Alier, qui ha remarcat les sinergies existents entre els ecosistemes de l’energia i el de residus. Alier ha fet referència a les necessitats comunes d’ambdòs clústers apuntant, d’una banda, el repte de la descarbonització dels residus, i de l’altra, assenyalant l’aposta dels agents de la transició energètica per la circularitat per donar sortida als nous fluxos de residus.

També pot interessar-te

Hem celebrat l'Assemblea Ordinària i Extraordinària del CREC al Hub Social de Barcelona, on van tenir lloc les eleccions a la nova Junta Directiva del CREC i vam presentar el nostre Pla Estratègic 2025-2027.

El 25 d'abril vam viure una experiència molt enriquidora visitant la Planta Integral de Valorització de Residus de Grup Tersa.